Wednesday, July 16, 2008

Jariku Lebih Pantas Bermain Pena


Memasak Oh Memasak. Nak kata malas masak. Bolehlah dikatakan, aku ni rajin juga. Nak kata pandai memasak. Memang la tidak sehebat adikku dalam bab memasak. Nak kata rajin makan, boleh tahanlah bab makan ini.

Pernahlah beberapa kali, aku membeli buku resepi. Konon nak memasak dengan bestnya. he he he. Buku tu aku dah baca, dari kulit ke kulit. Tapi, masakannya satu pun aku belum cuba. Sudahnya masakan adik aku juga yang best.

Fikir punya fikir, barulah aku teringat. Masa dulu, guru aku bertanya, "Kalau kamu diberikan pilihan memasak di dapur berbanding berperang demi menegakkan agama Allah, yang mana kamu pilih". Pelajar lelaki semua pilih berperang. Manakala pelajar perempuan semuanya pilih untuk memasak. Tapi dalam ramai-ramai tu, ada seorang budak perempuan yang pilih untuk berperang. Tahukah siapa gadis yang bertuah itu.
Jawapannya, akulah satu-satunya pelajar perempuan yang memilih untuk berperang. Sekarang ini aku sudah memiliki jawapan. Padanlah aku tidak handal langsung dalam bab masak-memasak. Aku lebih cekap dan mahir dalam mengarang. Bukankah pena lebih tajam dari pedang?

Sehingga saat ini, jariku lebih pantas bermain pena! Moga pena ini menjadi saksi bahawa segala tulisan adalah untuk kebaikan manusia dan kemakmuran alam. Moga segala yang kutulis adalah yang Allah redhai semata-mata.


Roha Hassan


No comments: