Wednesday, August 3, 2011

JJMK Perkampungan Orang Asli Ulu Slim - Sharing and Caring

Assalamualaikum wbt..

1. Kala menatap wajah anak-anak ini
Kala menatap wajah anak-anak ini, saya terkenangkan zaman kanak-kanak dahulu. 30 tahun yang lalu memang berbeza dengan hari ini. Namun perbezaan itu tidak pernah menjadi halangan terhadap satu impian yang dimiliki oleh semua kanak-kanak. Apapun zaman dan latarbelakang, setiap kanak-kanak ditanamkan dengan harapan dan cita-cita untuk berjaya dimasa hadapan. Sungguhpun kanak-kanak tidak akan mengerti apa itu bahagia yang sebenarnya, sebab setiap kanak-kanak melihat kebahagiaan dari kacamata yang berbeza dari orang yang dewasa. Namun setiap kanak-kanak berhak diberikan kegembiraan dan kebahagiaan.
Barangkali bahagia anak-anak ini adalah dengan apa yang mereka miliki seadanya sedangkan bahagia anak-anak kita yang berada diluar perkampungan orang asli ini agak berbeza. Namun setelah 54 tahun merdeka, tidakkah impian anak-anak ini dengan impian anak-anak kita hampir serupa? Saya tidak memiliki jawapan tersebut sehinggalah kita sendiri menyantuni dan memahami impian anak-anak ini. Kadangkala tersenyum sendiri terkenangkan kesungguhan kita diusia kanak-kanak dahulu dalam mengejar cita-cita. Kita diingatkan agar berusaha dalam pelajaran agar kelak boleh memiliki kerjaya yang bagus-bagus. Rumah besar, kereta besar, ada wang dan harta serta lain-lain. Yang pasti, pesan mak dan abah, jangan miskin macam mak abah. Jangan ikut jejak mak abah. Jangan tinggal dalam rumah yang kecil macam rumah mak abah. Cari rumah yang lebih besar dan lebih mewah! Begitu cara biasa kita diajar agar kelak memiliki hidup yang bahagia!
2. JJMK Wargakilang atas nama pemurah dan prihatinApapun tafsiran kita tentang bahagia, yang pasti manusia yang prihatin itu bersifat pemurah! Pemurah dalam ertikata berkongsi bahagia dengan seramai mungkin manusia. JJMK adalah program istimewa yang dilakukan atas sifat pemurah para penderma dan keprihatinan ramai insan yang ingin berkongsi sedikit yang dimiliki dengan insan-insan atau pihak yang memerlukan.
JJMK Perkampungan Orang Asli Ulu Slim adalah satu lagi cara kita untuk merealisasikan konsep prihatin, sharing dan caring terhadap mereka yang memerlukan. Secara tidak langsung ia juga cara kita menjalin ukhuwwah dengan masyarakat Orang Asli Ulu Slim.
3. JJMK Perkampungan Orang Asli Ulu Slim

InsyaAllah program ini akan dilaksanakan pada 13 Ogos 2011 ini. NGO Wargakilang dengan kerjasama MAKPEM Kuala Lumpur akan mengadakan program separuh hari dengan masyarakat Perkampungan Orang Asli Ulu Slim sambil menyampaikan sumbangan. Sekitar 50 keluarga disasarkan untuk menerima sumbangan barangan dan lain-lain. Jauh disudut hati kami selaku penganjur berharap sumbangan kecil ini dapat menghidupkan bibit-bibit ukhuwwah dan perasaan kebersamaan dengan penduduk setempat. Kita boleh saling memahami dan mengetahui dengan lebih mendalam keperluan masyarakat Orang Asli Ulu Slim4. Kelebihan Bersedekah Terutamanya Di Bulan Ramadhan


Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya:" Sedekah yang paling utama adalah sedekah pada bulan Ramadhan.” Riwayat at- Tirmidzi

Huraian Pengajaran Hadis:
i) Setiap umat Islam seharusnya berlumba-lumba untuk melakukan kebajikan di bulan Ramadhan tanpa memikirkan sebarang kerugian seperti membanyakkan bersedekah kerana balasan di atas setiap satu kebajikan itu adalah amat besar di sisi Allah di hari akhirat kelak.
ii) Bersedekah bukan hanya memberikan wang, tetapi termasuk di dalamnya mengajak berbuka puasa kepada fakir miskin dan orang-orang yang berpuasa.
iii) Konsep "memberi" (bersedekah) harus diterapkan secara maksimum bukan sahaja selama Ramadhan bahkan di bulan-bulan lain juga kerana selalu bersedekah akan memberikan pengaruh yang baik pada peribadi dan masyarakat umumnya di mana seseorang itu akan dapat menghakis sifat kedekut dalam dirinya di samping mempereratkan lagi ikatan kemesraan di dalam anggota masyarakat tanpa mengira taraf dan kedudukan seseorang itu.
iv) Sedekah yang diterima dan bernilai di sisi Allah adalah sedekah yang ikhlas, bukanlah untuk menunjuk-nunjuk.
(Nota : Rujukan portal JAKIM)

5. Jom Berkongsi!
Bagi merealisasikan objektif JJMK Perkampungan Orang Asli Ulu Slim, NGO Wargakilang membuka ruang untuk para dermawan yang ingin berkongsi atau menyumbang bersama-sama kami. Semoga perkongsian yang sedikit menjadi nilai yang besar dan berganda disisi Allah swt.Terima Kasih,

Roha Hassan

NGO Wargakilang

Koordinator Zon Tengah JJMK Ramadhan


No comments: