Sunday, August 14, 2011

Jom Santuni Anak Yatim Bersama Wargakilang Zon Tengah

As salam,


1. Berkongsi Atas Dasar Prihatin dan Kasih Sayang
Sepertimana yang diwar-warkan sebelum ini, Wargakilang zon tengah akan meneruskan usaha dan peranan menyantuni masyarakat yang memerlukan bantuan, sumbangan dan kasih sayang dari kita semua. Memberi bukan beerti kita yang paling kaya, menerima bukan beerti kita yang paling miskin dan malang. Sebenarnya semua ini adalah ujian. Yang memberi dengan ujian memiliki, yang menerima dengan ujian ketiadaan.

Memberi dan menerima adalah satu jalinan ukhuwwah dan kasih sayang. Ia adalah perkongsian atas dasar peduli, prihatin dan tanggungjawab. Sesungguhnya harta kita adalah pinjaman semata-mata. Memang benar usaha kita yang akan menentukan harta kita. Namun yang lebih benar, rezeki kita sudah ditentukan Allah. Maka, bagi manusia yang bersyukur pastilah akan mengerti harta benda adalah ujian atau cobaan Allah kepada manusia. Barangsiapa yang bersyukur, harta benda akan disalurkan kejalan yang diredhaiNya. Barangsiapa yang mengerti, mereka akan tahu dalam harta kita ada bahagian untuk fakir miskin, anak-anak yatim, saudara baru dan lain-lain. Yang pasti tiada satupun milik kita. Semuanya milik Allah. Kita hanya mengusahakan apa yang Allah sudah sediakan. Kita hanya dipinjamkan agar kita memanfaatkannya demi mencari bekalan menuju dunia akhirat yang kekal abadi.

Ingatlah ketika Luqman AS mengajarkan anaknya, ”Janganlah engkau hinakan seseorang karena pakaiannya, sebab Rabmu dan Rabnya adalah sama”. Pangkat, darjat, harta, keturunan dan kekayaan kurnia Allah adalah untuk kita bertambah belas dan kasih sayang pada yang lain. Bukan ruang untuk sombong dan memandang rendang sesama manusia.

2. Kemuliaan Yang Besar Akan Diperolehi Apabila Menyantuni Anak-anak Yatim
Islam memberikan kemuliaan yang besar jika kita mengasuh dan menyantuni anak yatim. Dan rumah yang disukai oleh Allah SWT adalah rumah yang ditegaskan oleh Rasulullah SAW dalam salah satu hadis yang diriwayatkan oleh Baihaqi:”Rumah yang paling disukai Allah adalah rumah yang didalamnya ada anak yatim yang dimuliakan”

Dalam hadis yang lain, Abu Hurairah RA berkata bahwa Rasulullah SAW bersabda : “Orang yang menanggung anak yatim, baik anak yatim itu masih ada hubungan famili atau tidak, maka aku akan menanggungnya seperti dua jari ini dalam Surga” (HR Bukhari)

Apabila kita tidak mampu untuk mengasuh mereka, cukuplah dengan cara menyantuni kehidupan mereka. Dalam satu riwayat Nabi SAW menegaskan : “Barang siapa diantara kaum muslimin yang menaggung makan dan minum anak yatim, maka Allah akan memberikan kecukupan penghidupan baginya, serta mengharuskan dia masuk surga kecuali bila dia melakukan dosa yang tidak terampuni”. (HR. Turmudzi)
Memang benar, menjaga dan menyantuni anak-anak yatim bukanlah satu tugas yang mudah, kerna itu kita harus menyokong serta meringankan bebanan rakan-rakan yang menguruskan rumah-rumah kebajikan dan anak-anak yatim. Dalam masa yang sama, tidak la pulak kita terlepas dari peranan menyantuni anak-anak yatim. RasululLah SAW amat menggalakan sikap seumpama ini. Maka seterusnya baginda bersabda. ”Barang siapa mengusap anak yatim, kelak Allah SAW akan mencatatkan baginya atas setiap helai rambut yang diusap tangannya dengan sepuluh kebajikan”

Alangkah bertuahnya jika dapat membuat hati orang-orang yang susah menjadi gembira, berlemah lembut kepada orang-orang yang lemah dan miskin, membantu orang-orang yang tidak punya, menyantuni anak-anak yatim, dan mengusap kepala mereka kerana ini merupakan sebahagian dari proses penyucian jiwa dan pencerahan kalbu.
3. Persatuan Kebajikan & Perlindungan Raudhatul Jannah Kuala Lumpur dan Selangor
Untuk kali ini, Wargakilang Zon Tengah memilih, Persatuan Kebajikan & Perlindungan Raudhatul Jannah Kuala Lumpur dan Selangor yang diasaskan oleh Hjh Zainab Othman (Kak Nab). Ia merupakan pusat perlindungan yang memberi perlindungan kepada anak-anak yatim, mualaf, ibu tunggal, fakir miskin dan remaja yang terlibat dengan gejala sosial.

Alamat : Persatuan Kebajikan & Perlindungan Raudhatul Jannah Kuala Lumpur dan Selangor
No 39, Jalan Pelangi 2,Taman Pelangi,
51000 Sentul, Kuala Lumpur

Jumlah Penghuni setakat ini : 20 orang dengan yang paling kecil bayi berusia 2 bulan dan remaja berusia 17 tahun.

Jumlah ini tidak termasuk Kak Nab, fultimer dan sukarelawan.
Rumah ini kami pilih atas sikap dan pegangan Hjh Zainah atau Kak Nab yang tidak suka meminta-minta. Apa sahaja bantuan yang diterima, diterima seadanya. Sikapnya yang merendah diri dan mendidik anak-anak ini mengikut lunas-lunas agama amat menyenangkan. Semoga melalui majlis ini kita dapat menyantuni anak-anak yatim yang mulia sambil menghulurkan bantuan sekadar cuma bagi meringankan beban mereka, insyaAllah

4. Program Iftar Wargakilang Bersama Anak-anak Yatim

Sepertimana yang diwar-warkan sebelum ini, kami mohon maaf terdapat sedikit perbezaan maklumat dari sudut tarikh dan tempat. Sebelum ini diwar-warkan tarikh majlis iftar pada 23 Ogos dan Raudatul Jannah terletak di Gombak. Namun semua itu atas kelemahan saya. Pengubahsuaian ini berdasarkan tarikh 17 Ogos jatuh pada Nuzul Quran dan ramai yang bercuti berbanding 23 Ogos yang mana rakan WK zon tengah tidak bercuti. Selain dari itu kesesuaian masa dengan pihak Raudhatul Jannah juga telah diambilkira dalam penukaran tarikh ini.

Berikut ialah perincian majlis Iftar bersama anak-anak yatim Raudhatul Jannah.
Tarikh : 17 Ogos 2011
Masa : 6.30 pm - 10.30 pm (Iftar, solat maghrib dan terawih bersama)
Tempat : Persatuan Kebajikan & Perlindungan Raudhatul Jannah Kuala Lumpur dan Selangor
No 39, Jalan Pelangi 2,Taman Pelangi,
51000 Sentul, Kuala Lumpur

5. Untuk yang ingin hadir dan menyumbang, hubungi nama-nama berikut :
1. Roha Hassan (koordinator) - 012-4317948
2. Faisal : 013-3475928
3. Shahrul : 012-6315244
4. Nazirah : 013-3898534

Akhi bicara, sekali lagi dikongsikan kata-kata Luqman AS ketika mengajarkan anaknya, ”Janganlah engkau hinakan seseorang karena pakaiannya, sebab Rabmu dan Rabnya adalah sama”.

Roha Hassan
Koordinator JJMK Zon Tengah sempena Ramadhan al Mubarak!No comments: